Când credeai că știi totul despre ea, tot te mai surprinde cu ceva. Așa e România, țara diversității în materie de obiective turistice demne de vizitat: castele medievale, biserici gotice, orașe cochete și peisaje care-ți taie respirația. România se mândrește cu o serie de orașe care sunt un adevărat spectacol pentru privirile turiștilor, atât naționali, cât și internaționali.
Astăzi pornim într-o călătorie urbană și îți vom prezenta un ghid cu cele mai frumoase orașe din România. Chiar dacă ți se pare că le-ai văzut pe toate, îți garantăm că există multe locuri de vizitat în România despre care îți putem garanta că te vor surprinde.
În ghidul nostru, am încercat să extragem un top cu cele mai vizitate orașe din România, de a căror bogății culturale și peisagistice cu greu te poți sătura. Descoperă, în cele ce urmează, lista noastră cu orașe de vizitat România.
II. Orașe de vizitat în România
1. București
Fără îndoială unul dintre cele mai frumoase orașe din România, capitala țării noastre este totodată și una dintre cele mai importante metropole din Estul Europei. Favorit al turiștilor pentru Centrul Vechi, parcurile superbe și posibilitățile nelimitate de petrecere a timpului liber, orașul București este ca un puzzle greu de terminat pentru călători, asta deoarece întotdeauna mai rămâne câte un colț de oraș neexplorat, o clădire nevizitată sau un pub nedescoperit.
Cert este că aici găsești numeroase atracții turistice culturale și te poți delecta cu diverse activități care îți vor umple agenda vacanței tale. Bucureștiul e un oraș care nu doarme niciodată, fiind renumit pentru viața de noapte și efervescența molipsitoare de pe străzile sale.
Ce să vizitezi în București? Printre cele mai populare atracții turistice din București se numără:
- Centrul Vechi
- Palatul Parlamentului
- Mănăstirea Stavropoleos
- Banca Națională a României
- Universitatea din București
- Calea Victoriei
- Muzeul Național de Istorie
- Casa Capșa
- Piața Universității
- Cărturești – Carusel
- Piața Victoriei
- Piața Romană
- clădirea Guvernului României
- Muzeul Național de Istorie a României
- Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”
- Muzeul Țăranului Roman
- Muzeu Satului
- Muzeul Național de Geologie
- Parcul Kiseleff,
- Parcul Cișmigiu
- Parcul Regele Mihai I (Herăstrău)
- Parcul Izvor
- Parcul IOR
Pentru mai multe recomandări, citește aici un ghid complet al turistului în București.
Dacă petreci mai multe zile în cel mai mare oraș din România, vei avea nevoie de o cazare sigură, care să-ți ofere atât confortul, cât și siguranța de care ai nevoie într-un oraș atât de mare. Două opțiuni excelente în acest sens sunt hotelurile ibis Gara de Nord și ibis Palatul Parlamentului, amplasate în zone-cheie ale capitalei, cu acces facil la mijloacele de transport în comun și în imediata apropiere a unora dintre cele mai spectaculoase obiective turistice de vizitat în București.
De la ibis Gara de Nord, ajungi foarte repede la Piața Victoriei, unde te poți plimba pe bulevard și admira clădirile impresionante care te întâmpină. După aceea, poți vizita și Parcul Kiseleff aflat în apropiere, apoi poți merge la Arcul de Triumf, unul dintre cele mai spectaculoase monumente din oraș, după care te poți relaxa cu o plimbare în Parcul Regele Mihai I.
De la ibis Palatul Parlamentului, ai o priveliște excelentă asupra uneia dintre cele mai fascinante clădiri din capitală. După ce ai fotografiat Palatul Parlamentului, te poți relaxa în Parcul Izvor, apoi poți petrece timp de calitate la Muzeul Național de Istorie a României, după care te poți îndrepta spre Centrul Vechi, pentru a te delecta cu mâncăruri apetisante și băuturi nemaipomenite la unul dintre restaurantele, barurile, cafenelele și pub-urile de acolo.
2. Brașov
Situat în inima României, Brașovul ocupă locul al doilea în clasamentul nostru, fiind destinația montană preferată de către o paletă largă de turiști români sau străini. Indiferent de anotimpul din an, Brașovul este unul dintre acele orașe frumoase din România, care te încântă de la prima întâlnire. Orașul găzduiește cea mai mare biserică gotică din sud-estul Europei, Biserica Neagră, un obiectiv turistic pe care nu-l poți rata, fiindcă este o reminiscență a istoriei medievale agitate caracteristică Brașovului.
Apropierea de Munții Carpați transformă orașul Brașov în destinația ideală pentru mersul la schi sau drumeții în aer liber. Din centrul orașului, ai o vedere excelentă spre masivul Tâmpa, care veghează protector asupra locuitorilor.
Vizitează și Turnul Alb, Turnul Negru, Strada Sforii (despre care se spune că este cea mai îngustă din Europa), complexul numit Paradisul Acvatic, Cetatea Râșnov, Castelul Bran, Rezervația de Urși Liberty, Parc Aventura, Bastionul Țesătorilor, Muzeul primei școli românești, Cetățuia, Dino Parc. De departe, la frumusețea orașului Brașov contribuie arhitectura impresionantă a clădirilor care se amestecă în peisajul natural de vis al acestui mic colț de rai montan din țara noastră, construit de coloniștii germani.
3. Constanța
Tot în vârful clasamentului cu orașe de vizitat România se află și Constanța. Situat în sud-estul României, Constanța este a treia zonă metropolitană din țară, un oraș amplasat fix la malul Mării Negre, care abundă de plaje și activități turistice deosebite pentru toți cei care iubesc marea.
La fel ca Brașovul, Constanța este unul dintre cele mai vizitate orașe din România, în special vara, în plin sezon, când cea mai relaxantă activitate pe care o poți avea este să te scalzi în bătaia razelor de soare, într-un șezlong de pe o plajă cu nisip fin, în timp ce obții bronzul ideal al pielii. Apoi, te răcorești în apele cristaline ale Mării Negre, după care te îndrepți spre inima orașului, să-i descoperi bogățiile culturale.
Nu degeaba se spune despre Constanța că este unul dintre cele mai frumoase orașe din România. Cazinoul de la malul mării stă și acum drept mărturie a uneia dintre perioadele de glorie ale orașului, iar faleza care se află în continuarea lui și care te conduce înspre portul maritim, este de o magie aparte.
Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța îți oferă acces la Delfinariu, Planetariu, Observatorul Astronomic și Microrezervație, și îți garantăm că vei pleca de acolo fascinat de speciile de animale și plante pe care le vei observa.
Explorează și oferta turistică a Gravity Park, vizitează Muzeul de Artă Constanța, admiră Farul Genovez, mergi o seară la Teatrul Fantasio, fotografiază Moscheea Carol I din Piața Ovidiu, dar și Biserica Romano-Catolică Sfântul Anton.
Constanța deține un potențial turistic formidabil, iar pentru a-l putea explora cât mai mult, îți recomandăm să petreci cel puțin 3-4 zile aici. Dacă te întrebi unde vei sta pe perioada sejurului, te așteptăm cu drag la hotel ibis Constanța, un hotel de 3 stele amplasat chiar vis-a-vis de plajă, cu priveliște excelentă spre Marea Neagră. Mai multe recomandări speciale pentru turiștii care ajung în Constanța poți găsi în acest articol cuprinzător.
Bonus: Vrei să participi la Festivalul Neversea din această vară? Cazează-te la hotel ibis Constanța și vei fi doar la 3 minute de mers pe jos până la scena pe care vor urca unii dintre cei mai mari artiști internaționali din industria muzicii. Hotel ibis Constanța este situat chiar lângă plaja Modern, cunoscută acum și sub denumirea de plaja Neversea.
4. Sibiu
De pe lista cu locuri de vizitat în România nu putea lipsi orașul Sibiu, o bijuterie culturală și istorică amplasată chiar în inima țării. Aici regăsești o zonă cu un relief magnific și o regiune culturală cu o arhitectură specială.
Sibiul este un spectacol vizual nemaipomenit, care atrage an de an turiști din toate colțurile lumii, așa că ar fi păcat să nu-l treci pe lista ta cu orașe de vizitat România.
Muzeul Astra din Parcul Natural Dumbrava Sibiului ar putea fi un bun punct de pornire – vei descoperi aici tradițiile și meșteșugurile din zone rurale și vei putea surprinde în fotografii atmosfera de pace atemporală a locului. Piața Mare și Piața Mică îți vor ocupa o bună parte din zi, până când vei reuși să vizitezi Turnul Sfatului, Podul Minciunilor, apoi te poți îndrepta spre Grădina Zoologică, Piața Huet, Catedrala Evanghelică, iar un popas la Muzeul Brukenthal te va ține fermecat cel puțin jumătate de zi. În restul timpului petrecut în Sibiu, nu uita să vizitezi și Piața Aurarilor, împrejmuită de case viu colorate, Abația Carta, după care te poți destinde în voie în Parcul sub arini.
Pentru a avea timp să explorezi toate minunățiile culturale și să te saturi de peisajele de vis de aici, cazează-te la hotel ibis Sibiu, un hotel de 3 stele amplasat chiar în centrul orașului, de unde poți porni la pas către cele mai atractive obiective turistice care-ți fac cu ochiul. Iar când te-ai săturat de vizitat și explorat, te poți întoarce liniștit în confortul hotelului ibis, în camera ta decorată cu bun gust, într-un pat confortabil, care te îmbie la odihnă.
În acest articol vei găsi un ghid complex al tuturor obiectivelor turistice pe care să le bifezi dacă ajungi la Sibiu.
5. Bran
Dacă treci prin Sibiu sau Brașov, oprește-te o vreme și în Bran, o zonă depresionară care leagă două regiuni importante din România: Transilvania și Muntenia. Serpentinele amețitoare pe care le vei întâlni pe drumul până aici aici sunt promisiuni încântătoare legate de atracțiile turistice ale zonei.
Cel mai cunoscut obiectiv turistic de aici este, bineînțeles, Castelul Bran. Odată ajuns aici, vei afla mai multe detalii despre legenda Contelui Dracula, despre care se spune că obișnuia să locuiască în Castelul Bran, supranumit și „Castelul lui Dracula”. Construit în anul 1212, Castelul Bran este intrigant și impunător atât prin arhitectură și locație, cât și prin poveștile care s-au construit în jurul acestuia.
Ulterior, poți vizita Cheile și Peștera Dâmbovicioarei, minuni ale naturii care impresionează călătorii indiferent de sezonul din an în care sunt vizitate. Canionul săpat de pârâul Dâmbovița, cu pereți verticali sau înclinați ce străjuiesc deasupra apei, dau o atmosferă aparte întregii zone. Formațiunile geologice din interiorul Peșterii Dâmbovița te vor încânta la fel de mult.
Peștera Liliecilor ar putea fi următoarea ta destinație când poposești în localitatea Bran. Turiștii care au trecut pe aici spun că este cel mai bun punct din care poți admira culoarul Rucăr-Bran, deoarece priveliștea te lasă fără suflare. Peștera Liliecilor este săpată în stâncă, iar pereții săi adăpostesc mii de orificii care devin case primitoare pentru coloniile de lilieci.
6. Cluj-Napoca
Localizat în inima Transilvaniei, acest oraș se bucură de un decor natural spectaculos, fiind în același timp și o zonă culturală, cu multe evenimente care se organizează aici.
Primul lucru pe care trebuie să-l faci când ajungi în Cluj-Napoca este să vezi orașul de deasupra. Și nu există un loc mai potrivit care să-ți permită să faci asta decât renumita Cetățuia, care datează din timpul dominației austriece. Apoi, petrece câteva ore bune în Grădina Botanică, înființată de profesorul Alexandru Borza de la Universitatea din Cluj-Napoca, și care a fost deschisă publicului larg în 1925.
Piața Muzeului poate fi următoarea ta destinație turistică în Cluj-Napoca, dar nu înainte de a trece și prin Piața Unirii, unde poți admira în același loc ansambluri arhitectonice baroce, neo-baroce și gotice, precum: Muzeul de Artă, Muzeul Farmaciei, Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail, Statuia lui Matei Corvin, Strada în oglindă sau vechile palate nobiliare.
Turnul Croitorilor, Biserica Reformată, Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”, Bastionul Croitorilor sunt alte obiective turistice la fel de importante din această regiune a României.
Nu în ultimul rând, Cluj-Napoca este un oraș multicultural și plin de diversitate. Aici au loc anual festivaluri precum Electric Castle, Jazz in the Park sau Untold.
7. Timișoara
În partea de Vest a țării, stă mândră ca o regină Timișoara, unul dintre acele orașe frumoase din România de care este imposibil să nu te îndrăgostești. Oamenii calmi, prietenoși și zâmbitori adaugă un plus de valoare istoriei și bogăției culturale pe care le are acest oraș.
Timișoara datează din secolul al XIII-lea, iar unul dintre cele mai semnificative obiective turistice ale sale este Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, un edificiu religios extrem de prețuit de locatari. Edificiul cuprinde firide sub streșini, bolte înstelate în interior, discuri lăcuite în variate culori, iar pridvorul deschis este susținut de 6 coloane mari din marmură. Turnul-clopotniță are 5 ferestre pe fiecare față. Te va impresiona, cu siguranță.
Piața Unirii din Timișoara este fermecătoare prin arhitectură, cu fațate somptuoase în stil baroc și vienez, realizate într-un spectru de nuanțe pastelate. Vei regăsi detalii inspirate din stilul neo-bizantin și Art-nouveau în Palatele Lloyd, Neuhausz, Marbl, Dauerbach, Loffler, Weiss.
Fabrica de Bere Timișoreana este o emblemă a orașului și totodată prima fabrică de bere din România, ce datează din anul 1718. O altă atracție turistică majoră din Timișoara este și Parcul Rozelor, la doar câțiva pași de malul râului Bega. O plimbare pe la Muzeul Satului Bănățean te va introduce în fascinanta lume a bănățenilor din secolele trecute. În preajma Muzeului se află Pădurea Verde și Grădina Zoologică, două locuri de vizitat din România în care te poți bucura de un picnic sau de plimbări în aer liber.
8. Sighișoara
Sighișoara este cu siguranță o destinație care îți poate transforma vacanța într-o perioadă de vis. Este ultima cetate locuită a Europei și face parte din patrimoniul cultural UNESCO.
Începe explorarea acestui oraș adorabil din Piața Cetății, în care să-ți încarci bateriile savurând o băutură rece. De aici, îndreaptă-ți pașii spre Turnul cu Ceas, și admiră din mers „Casa cu Cerb” și „Casa Vlad Dracul”.
Turnul Fierarilor, construit în 1631, și Primăria construită în 1885 în stil neorenascentist, te vor impresiona la fel de mult ca și Biserica Mănăstirii Dominicane sau Biserica Romano-Catolică.
O serie de turnuri ce stau drept mărturie a unor timpuri mai vechi, pe care nu te vei putea abține din a le fotografia, sunt următoarele: Turnul Cizmarilor, Turnul Măcelarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Cositorilor, Turnul Tăbăcarilor.
O altă minune turistică este Scara Acoperită a Școlarilor, construită pentru a ușura drumul elevilor către școala din deal. Vei dori să petreci aici clipe îndelungate, admirând trecătorii și bucurându-te de o atmosferă rară, pe care puține locuri o au.
9. Iași
Cel mai semnificativ oraș din zona Moldovei, Iașul abundă în obiective turistice impresionante. Începe turul acestui oraș moldovenesc din Piața Unirii, unde poți admira clădiri vechi și hrăni porumbeii prietenoși care se rătăcesc printre picioarele pietonilor.
Ia-o la pas pe pietonalul Ștefan cel Mare, înspre Palatul Culturii, un simbol al orașului care servește drept un fundal uimitor pentru fotografiile pe care le vei publica pe rețelele sociale. Această clădire impunătoare îmbină cu succes stilul romantic, neogotic și neobaroc, găzduind sediul central al Complexului Muzeal Național „Moldova”. Lângă Palatul Culturii, la câțiva pași distanță se află și Centrul Comercial Palas, o destinație turistică des întâlnită pe buzele călătorilor.
În sejurul tău prin Iași, vizitează și Biblioteca Gheorghe Asachi, Teatrul Național Vasile Alecsandri sau Bojdeuca lui Ion Creangă. Muzeul Unirii, Casa Dosoftei și Teiul lui Eminescu se numără printre atracțiile turistice de top din acest oraș.
Universitatea Alexandru Ioan Cuza îmbină stilurile clasic și baroc, iar cea mai celebră parte a acesteia este Sala Pașilor Pierduți, unde poți admira cele 19 picturi murale ale lui Sabin Bălașa.
De asemenea, să nu uităm că Iași este printre puținele orașe din România și din lumea ortodoxă cu peste 100 de biserici.
10. Oradea
Pe lângă a fi unul dintre cele mai frumoase orașe din România, Oradea este și o capitală regională nemaipomenită, construită în mare parte în stilul baroc și art-nouveau. Centru cultural și educațional de mare prestigiu, Oradea are un trecut istoric bogat, este plin de clădiri și monumente arhitecturale clasice și totodată înconjurat de priveliști pitorești numai bune de fotografiat.
Aruncă o privire asupra centrului istoric al orașului din Turnul Primăriei – va merita efortul! Dacă ești pasionat de istorie, îți va face mare plăcere să te plimbi în Cetatea Oradei, unde vei putea admira statui neobișnuite precum grifoni, elefanți, unicorni, sau să te plimbi prin parcul dendrologic de acolo.
Dealul Ciuperca este cel mai înalt punct din Oradea, iar apusul soarelui din acest loc pare a fi un vis devenit realitate. Surprinde Oradea în toată splendoarea ei admirând-o de pe acest deal!
La mică distanță de oraș, poți vizita și Băile Felix, pentru a te relaxa în piscinele cu ape termale sau în Aqua Park. Ce altceva mai poți vizita în Oradea? Palatul Miksa Moskovits, Palatul Füchsl, Piața Ferdinand, Sinagoga Ortodoxă Hinech Neorim, Filarmonia de Stat, Șirul Canonicilor sau Palatul Ullmann sunt locuri de vizitat în România cu care trebuie să faci cunoștință.
III. Sfaturi de călătorie
Dacă lista noastră cu orașe de vizitat din România te-a impresionat, ți-am pregătit și câteva sfaturi extra de călătorie, pe care să le ai în vedere pentru a-ți asigura un sejur relaxant, cu grijile lăsate pe silențios și distracția dată la volum maxim.
Sfaturi de călătorie privind cazarea
Dacă ar fi să-ți dăm un sfat, te-am îndemna să alegi tipul de cazare care se potrivește cel mai bine cu personalitatea ta de călător.
Fie că ești pus pe aventură, ești tipul romantic sau călătorești împreună cu familia, optează pentru cazare la hotel: vei avea nevoie de un loc sigur în care să-ți ții bagajele, servicii impecabile și confort sporit, pentru a te odihni așa cum trebuie după o zi plină de mișcare. În acest sens, îți reamintim că lanțul de hoteluri ibis te așteptă în 3 dintre cele mai vizitate orașe din România: București, Constanța și Sibiu.
În București, ai două opțiuni de hoteluri la dispoziție: hotelul ibis Gara de Nord și hotelul ibis Palatul Parlamentului, ambele amplasate în zone strategice, care să-ți permită transportul rapid către principalele atracții turistice ale orașului.
La ibis Constanța, ești chiar vis-a-vis de plajă, iar marea nu va trebui să te aștepte prea mult, fiindcă o vei atinge cu vârfurile degetelor în doar 3 minute – atât de scurtă este distanța dintre Marea Neagră și ibis Constanța.
La ibis Sibiu, amplasarea hotelului în inima orașului te aduce aproape de obiectivele turistice majore de aici, pentru a nu pierde timp rătăcindu-te pe frumoasele străduțe din oraș, în căutarea locurilor pe care ești nerăbdător să le vezi.
Sfaturi de călătorie privind transportul
Poți ajunge în toate dintre cele mai vizitate orașe din România cu mijloace de transport precum trenul, autobuzele, autocarele, avionul sau mașina personală. Desigur, cel mai comod este să mergi în călătorii #prinRomania cu propria mașină, mai ales dacă itinerariul tău te duce în locuri care nu pot fi accesate de mijloacele de transport în comun.
Sfaturi de călătorie privind mâncarea
Mâncarea tradițională românească este unul dintre cele mai apreciate lucruri din țara noastră, mai ales din partea turiștilor străini. În fiecare oraș al României se găsesc numeroase restaurante care au meniuri formate din mâncăruri cu specific românesc, dar și internațional. Ține minte sfatul nostru: pe cele mai bune le găsești în zona centrală a orașelor, așa că dacă vreodată te ajunge foamea pe drum, îndreaptă-te cu încredere spre inima orașelor românești.
Gânduri de încheiere
Pe măsură ce anii trec, România pare că se află în mijlocul unei renașteri turistice – numărul de vizitatori a crescut extraordinar în ultima vreme, ceea ce înseamnă că țara noastră este capabilă să captiveze călătorii cu frumusețile și bogățiile sale naturale.
Fiecare oraș are o poveste de spus, care abia așteaptă să fie descoperită și să-ți hrănească setea de aventură. Te îndemnăm să vizitezi cel puțin un oraș al acestei țări pe lună, și să revii ori de câte ori ai ocazia, pentru că mai mult ca sigur vor rămâne zone neexplorate.
Așa e ea, România: când credeai că știi totul despre ea, tot te mai surprinde cu ceva.