Hit Enter to search or Esc key to close
Blog thumbnail

Experienta minunata in Varna

Experienta minunata in Varna

Blog thumbnail

Ca orice constantean, am fost in Bulgaria de nenumarate ori. Copil fiind , mergeam cu scoala in cele mai apropiate orase de granita, fie la Tolbuhin, fie la Varna, sa ne plimbam sau pentru a ne cumpara caramele si sucuri (schweppes).

Apoi, dupa Decembrie 1989, doar tranzitam tara vecina, in drumurile noastre spre destinatiile turistice aflate in Turcia si in Grecia. Apoi, acum zece ani, am inceput sa redescopar frumusetile si obiectivele turistice aflate mai la sud de noi. M-am plimbat de foarte multe ori pe coasta bulgara a Marii Negre, atat de diferita fata de cea de la noi din tara (intre noi fie vorba, de abia astept sa ajung pe riviera georgiana).

Daca ar fi sa alcatuiesc un top 3 al locurilor care mi-au placut cel mai mult in Bulgaria, acestea ar arata cam asa:

  • Veliko Tarnovo, pentru cadrul natural in care este asezat, dar si pentru fortareata Asanestilor;
  • Varna, pentru plajele ei intinse, dar si pentru obiectivele turistice multe din zona, cele pe care le voi detalia putin mai jos;
  • Cap Kaliakra si Balchik, pentru superba priveliste de pe promontoriu, iar oraselul de langa, pentru Castelul Reginei Maria, dar si pentru reconfortanta gradina botanica.

Si acum, cate putin despre Varna si despre ce mi-a placut mie aici. Al treilea oras al tarii, dupa Sofia si Plovdiv, orasul se numea in Antichitate Odessos, o asezare fondata de tracii din zona si atestata documentar pentru prima data in secolul VII i.e.n.

In Evul Mediu, bulgarii au preluat controlul zonei de la bizantini, Varna devenind un important port pentru negutatorii genovezi, venetieni si cei din Ragusa (Dubrovnikul de azi). Importanta batalie de la Varna 1444 a precedat caderea Constantinopolului in mainile turcilor otomani, care apoi, in scurt timp, au si cucerit toata Bulgaria de azi, stapanind-o timp de cinci secole.

In 1878, orasul numara nu mai putin de 26.000 de locuitori, fiind daruit Bulgariei de armata rusa. Devenit un oras de front in cele doua razboaie balcanice, locuitorii au suferit in anul in care Cadrilaterul a fost incorporat Romaniei, deoarece respectivele terenuri agricole fusesera cultivate de ei.

Acum, Varna este unul dintre orasele cu cea mai mare crestere economica din tara, salariul mediu net ajungand la 450 de euro, conform unei statistici de anul trecut. Dupa ce sectorul constructiilor a explodat intre anii 2003 si 2008, Varna este si acum numarul 2 in tara, din punctul de vedere al proiectelor rezidentiale.

Daca va aflati in statiunea Nisipurile de Aur, o „Mamaia” a Varnei, puteti ajunge in cca 15 minute cu masina in centrul Varnei. Incepeti vizita la Catedrala Metropolitana si traversati partea veche a orasului (mergeti incet, pentru a admira cladirile in stilul Art Nouveau aflate pe bd. Boris I) spre Sea Gardens – cel mai intins parc din oras. Aici puteti vizita aquariumul, planetariumul, o mica gradina zoo, dar si Muzeul Marinei Militare, aflat in capatul sudic al parcului – intrarea este 2 euro. Apoi, vizitati ruinele bailor romane, aflate la 5 minute de mers pe jos spre SV.

Intoarceti-va apoi in Sea Garden si puteti servi masa sau macar o cafea intr-unul dintre nenumaratele restaurante si baruri aflate langa mare. Nu veti regreta, panorama este superba, mai frumoasa, din pacate, decat cea din orasul meu natal, Constanta.

Daca veti dori sa vizitati macar un muzeu, alegeti-l pe cel de arheologie, gazduit intr-o superba cladire, cu foarte multe exponate din perioadele traca, greaca si romana.

Daca aveti chef de shopping, in afara de magazinele din centru, Varna are doua malluri moderne. Iar in cel mai mare, gasiti un interesant muzeu, Retro, care va va purta inapoi in timpurile oranduirii comuniste. Aici ii puteti revedea pe liderii est-europeni Todor Jivkov, Erich Honecker, Mihail Gorbaciov. Chiar si Nicolae Ceausescu e „prezent”. Fiecare conducator este prezentat in fata masinilor nationale, asa ca daca v-ar placea o parada a masinilor vechi, aici vi le puteti reaminti.

La iesirea din oras, pe drumul spre Sofia, aproape de aeroport, se afla Pobiti Kamani sau Stone Forest, o alaturare de pietre asezate in cele mai diverse forme – vezi pozele de mai jos. Mie, personal, mi-au adus aminte de cele aflate la Stonehenge-ul englezilor. La iesirea din oras spre Nisipuri, puteti vizita una dintre cele mai vechi manastiri din Bulgaria, Aladzha.

Inchei aici, dar, fara sa am pretentia ca am epuizat toate locurile turistice din Varna. Mie mi-a placut cel mai mult sa ma plimb prin Sea Garden, sa mananc o portie de sushi la cunoscutul lant de restaurante Happy Grill, sa cumpar artizanat local, dar si produse de la fermierii locali din piata, sa descopar arhitectura caselor vechi din zona centrala etc.

Sper sa va fi trezit pofta de a vizita acest oras, situat la aproximativ 90 km sud de punctul de trecere al frontierei Vama Veche.

01. Varna

02. Varna, Bulgaria


03. Varna muzeu

04. Varna marinari

05. Varna - sail

06. Nava militara

07. Plaja

08. Plaja Varna

09. Varna beach

10. Vizitarea Varnei

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.